Wat met achtergelaten of hinderlijk gestalde fietsen?

Op 12 juni 2023

Achtergelaten fietsen en/of hinderlijk gestalde fietsen zijn vaak een probleem. De stad doet er wat aan, maar wat gebeurt er nu juist met die fietsen? Wat als mijn fiets is weggehaald en hoe kan ik zelf een achtergelaten fiets melden bij de stad?

Je mag je fiets niet langer dan 2 weken op dezelfde plaats achterlaten op de openbare weg. Dus ook niet in een publieke fietsenstalling.

 

 

Achtergelaten fietsen

Team Stadstoezicht hangt een kaartje aan achtergelaten fietsen. Daarop staat de datum vanaf wanneer de stad de fiets zal verwijderen. Zo krijgt de eigenaar nog de kans om de fiets mee te nemen. Toch verwijderd? De stad bewaart de fiets 3 maanden.

Hinderlijk gestalde fietsen

  • Maak je fiets niet vast aan een zitbank, hek, straatmeubilair of werfafsluiting. Dat kan hinder geven of gevaarlijk zijn.
  • Staat je fiets in een ‘zone met extra fietsenstalling’, maar niet IN de voorziene fietsenstalling?  Volgens de politiecodex is dit dan een hinderlijk gestalde fiets. De stad labelt en verwijdert deze fietsen onmiddellijk. Voorbeeld: de omgeving van station Antwerpen-Centraal. De stad verwijdert daar fietsen die bovengronds BUITEN de lijnen van een fietsenstalling staan (dus buiten het gemarkeerde vak). In die zone is er immers een ‘zone met extra fietsenstalling’: de ondergrondse fietsenparking. Als het gemarkeerde fietsvak vol is, dan moet je de ondergrondse stalling gebruiken.
  • De stad verwijdert hinderlijk gestalde fietsen onmiddellijk. 
  • De stad bewaart ze 3 maanden. 

Je fiets zoeken of ophalen

Gevonden of verwijderde fietsen worden 3 maanden bewaard in het fietsdepot van de Stad Antwerpen. 

Bij het ophalen in het fietsenmagazijn betaal je een retributie (behalve als je een geldig PV van diefstal hebt).

Doe een melding

Je kan achtergelaten of hinderlijk gestalde fietsen zelf melden bij stad Antwerpen. Opgelet: je mag een achtergelaten fiets niet in huis nemen.

https://meldingen.antwerpen.be/melden/gegevens?categoryId=493.1

Politiecodex

Je vindt alle regels over het stallen van fietsen in de politiecodex.

Vermijd dat je fiets wordt verwijderd

  • Zet je fiets in een fietsenstalling waar hij niemand hindert. Op deze plaatsen kan je jouw fiets correct parkeren.
  • Laat je fiets niet langer dan 2 weken op dezelfde plaats staan.
  • Zet je fiets goed vast om diefstal te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat je fiets geen kenmerken van verwaarlozing vertoont (platte band, verroeste ketting, kapotte remkabels, ontbrekende onderdelen)..
  • Soms blijken achtergelaten fietsen gestolen te zijn. Door jouw fiets te labelen, kan de stad je contacteren als jouw fiets gevonden wordt. Doe ook altijd aangifte als jouw fiets gestolen is. 
  • Heb je een fiets die je niet meer gebruikt? Breng je fiets gratis naar een recyclagepark of kringwinkel in je buurt. Ook als deze beschadigd of in slechte staat is.

David Dogge - Districtsraadslid N-VA Merksem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is