23 mei (Merksemse feestdag): kleur ons district mee blauw en geel

Op 18 mei 2020

Zaterdag 23 mei is het weer zo ver. Dan herdenken we dat het 459 jaar geleden is dat Merksem onafhankelijk werd. Op 23 mei 1561 bood Jan van Glimes, Markies van Bergen op Zoom, Merksem te koop aan op de Vrijdagmarkt in Antwerpen. Het was Antoon van Stralen, buitenburgemeester van Antwerpen, die Merksem kocht en er een zelfstandige heerlijkheid van maakte. Hij werd de eerste Heer van Merksem. Van Stralen had zeer goed ingeschat dat Merksem van groot belang was en nog zou zijn voor de stad Antwerpen. Het was immers zo dat toen vele rijke Antwerpenaren een buitenverblijf (hof van plaisantie of speelhof) hadden in Merksem. Voor hen was dat het platte land waar ze tijdens de zomer een frisse neus konden halen. Riolen bestonden nog niet, en dus kon het op warme dagen wel eens stinken in de stad.
Wie de geschiedenis van Merksem een beetje kent, weet dat hij gelijk kreeg. Niet alleen rijke Antwerpenaren kwamen naar Merksem, ook rijke nijveraars van binnen- en buitenland. Merksem heeft ook veel talent voortgebracht op vele terreinen. Kortom, we mogen best trots zijn op ons Merksem.
Daarom roep ik iedereen op om op 23 mei samen Merksem blauw/ geel te kleuren. Hang een Merksemse vlag buiten, gebruik blauwe en gele linten, bloemetjes, ballons... Het maakt niet uit, als de kleuren maar goed zitten.
Laat ons samen Merksem voor één dag, Merksem zijn !

Lia Somers, districtsraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is