U bent hier
40 procent meer Vlaamse huursubsidies toegekend sinds 2011
Liesbeth Homans (N-VA): 'Wat de oppositie ook mag beweren, deze Vlaamse meerderheid zet wel degelijk in op huurders en niet enkel op eigenaars'
Steeds meer Vlamingen hebben moeite om een betaalbare huur-woning op maat te vinden. Vlaanderen keerde in 2011 40 procent meer huursubsidies uit in vergelijking met 2009. Vooral het aantal daklozen dat een aan-vraag indient, stijgt aanzienlijk.
Met de Vlaamse huursubsidie ondersteunt de Vlaamse regering huurders die het op de private huurmarkt moeilijk hebben. Daarbovenop kunnen zij ook een eenmalige installatiepremie bekomen, om zich te settelen in hun nieuwe woning. Een huurpremie bedraagt gemiddeld zo'n 200 euro per maand. Tot negen jaar lang kan een steuntrekkende hierop beroep doen. Dit maakt het mogelijk voor gezinnen om te verhuizen van een slecht of onbewoonbaar huis naar een goede aangepaste woning. De installatiepremie komt neer op een eenmalige uitkering van drie keer de maandelijkse huursubsidie. Het systeem boomde vorig jaar. In vergelijking met de cijfers van 2009 vergrootte de groep die er beroep op doet met liefst veertig procent. Toen waren er nog 2.029 gebruikers, in 2011 steeg dat aantal naar 2.852. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) op vragen van Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA). Het budget neemt een steile vlucht. De Vlaamse regering gaf voor 10,3 miljoen euro uit aan huursubsidies in 2009, in 2011 was dat 18,9 miljoen. Vorig jaar werden nog 3.354 dossiers geweigerd. Wat opvalt in de cijfers, is vooral het aantal daklozen dat een aanvraag indiende. In 2007 waren dat er nog maar 47, in 2011 962, een derde van al wie zo'n premie ontving. De installatiepremie waar zij een beroep op kunnen doen wordt betaald door de federale overheid (de andere door Vlaanderen). Het bedrag komt voor hen neer op één maand leefloon. In Antwerpen alleen al werd zo 1,17 miljoen euro uitgekeerd in 2011. De sociale verhuurkantoren (SVK) genieten mee van het huursubsidiesysteem. Via deze weg kunnen private verhuurders een pand ter beschikking stellen als sociale woning, met een verzekerde huurinkomst. Wie hierop intekent, heeft als huurder recht op een huursubsidie en een installatiepremie, ongeacht de toestand van het huis dat hij verlaat. In 2011 deden 1.056 Vlamingen hier een beroep op. "Dit systeem moet absoluut worden gepromoot", meent Homans. "Zo kunnen heel wat meer woningen aan sociale tarieven op de markt worden gebracht." Binnenkort wordt het huursubsidiebeleid nog uitgebreid. Wie langer dan vijf jaar op een wachtlijst staat voor een sociale woning, kan binnenkort ook een aanvraag indienen voor een premie. Daarvoor is 12 miljoen euro extra voorzien in de Vlaamse begroting. De automatische toekenning moet voor de zomer operationeel zijn. "Wat de oppositie ook mag beweren, deze Vlaamse meerderheid zet wel degelijk in op huurders en niet enkel op eigenaars", besluit Homans.