Academie lonkt naar belastinggebouw

Op 10 juni 2005

Directeur Philip Boël hoopt dat hij tijdens de proclamatie van 27 juni zijn docententeam en leerlingen met goed nieuws op vakantie kan sturen.

,,Sinds we ons kasteeltje moesten ontruimen, was het behelpen. Het valt niet mee om alternatieve lokalen te vinden voor bijna duizend leerlingen. Gelukkig konden we terecht in onze afdelingen in Schoten en Deurne en ook een deel van het beeldhouwatelier tegenover het Runcvoorthof werd omgetoverd tot leslokaal. De kinderen van de lagere graad zijn schitterend opgevangen in een gewone school aan de Borrewaterstraat en de tieners in de muziekacademie. Maar leuk is dit niet. We hebben zelfs klassen tot in Kontich moeten evacueren .''

Verlies leerlingen

De asbestperikelen kostten de Merksemse academie al veertig leerlingen. Het Runcvoorthof ontdoen van asbest zal meer dan één miljoen euro kosten en zelfs al wordt dat geld gevonden op de stedelijke begroting, dan nog zal er lange tijd in lescontainers moeten gewerkt worden.

Het schoolteam heeft zijn zinnen dat ook gezet op het voormalige belastinggebouw aan de Van Heybeeckstraat. Dat staat al enkele jaren leeg.

,,De ligging is schitterend, recht tegenover de nieuwe bibliotheek en het nieuwe zwembad, twee gebouwen die bovendien ook 's avonds open zijn'', zegt directeur Boël. ,,We hebben er meer plaats dan in het kasteeltje en de lichtinval is optimaal door de vele ramen. Eigenlijk is er maar één nadeel. We hebben geen parkje in de onmiddellijke nabijheid.''

De kosten om het gebouw geschikt te maken als onderkomen voor de academie zouden meevallen. ,,Mits een inspanning kunnen we al tegen begin van volgend schooljaar de kelder en eerste verdieping gebruiksklaar krijgen voor de leerlingen van de lagere graad, vrije grafiek en glaskunst. De rest kan dan tegen het jaareinde verhuizen'', maakt Boël al volop plannen.

Sporen van leegstand

Volgende week staan er gesprekken op het programma tussen het kabinet van Onderwijsschepen Robert Voorhamme (SP.A) en de Regie der Gebouwen. Hoe die ook aflopen, het Runcvoorthof dient natuurlijk sowieso van asbest verlost en gerestaureerd te worden. Het voormalige kloostergebouw draagt nu al de sporen van enkele maanden leegstand.

Over een mogelijke nieuwe bestemming is er nog geen uitsluitsel. In Merksem hopen ze dat het met het Runcvoorthof niet de weg opgaat van het Kasteel Bouckenborgh. Ook dat stond decennialang te verkommeren alvorens het nu tien jaar geleden gerenoveerd werd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is