City Pirates Merksem: Nieuw voetbalverhaal op Linkeroever

Op 3 april 2015

Vanaf het voetbalseizoen 2015 zal er opnieuw gevoetbald worden op de terreinen aan de Charles De Costerlaan. Sporting A heeft sinds vandaag officieel de twee oostelijke velden en bijhorende gebouwen in concessie genomen van grondeigenaar Waterwegen en Zeekanaal nv en dit voor een periode van 20 jaar. Voetbalclub City Pirates gaat hier een nieuwe sportwerking voor de jeugd uitbouwen.

In april 2014 ging voetbalclub VC Linkeroever noodgedwongen in vereffening. Door het wegvallen van de sportieve werking stonden heel wat voetballertjes op Linkeroever plots in de kou. Om hier een oplossing voor te bieden, is Sporting A, in samenwerking met voetbalclub City Pirates Antwerpen Merksem, in 2014 nog een nieuwe voetbalwerking opgestart op Linkeroever. Zij trainen en spelen op het voetbalterrein van basisschool De Spits (gelegen aan de Thonetlaan / Charles De Costerlaan).

Ondertussen bleven de voetbalterreinen aan de Charles De Costerlaan er verlaten bijliggen, waardoor de site verder verkommerde. De gebouwen werden al enkele keren geplaagd door vandalisme.

Sporting A besliste de nieuwe voetbalwerking alle groeikansen te geven en ze daarom tegen het nieuwe voetbalseizoen te verhuizen naar de voetbalterreinen aan de Charles De Costerlaan. Hiervoor ging de stad gesprekken aan met grondeigenaar Waterwegen en Zeekanaal nv om de twee oostelijke voetbalvelden en de gebouwen in concessie te nemen voor een periode van 20 jaar. Vandaag heeft het college deze concessie goedgekeurd en kan Sporting A in samenwerking met voetbalclub City Pirates een nieuwe, gezonde sportwerking uitbouwen op deze locatie.

Opknapwerken gestart

Ondertussen is Sporting A de eerste werken aan de velden en gebouwen gestart, zodat het volledige terrein gebruiks- en speelklaar is tegen september. De stad werkt hiervoor onder andere samen met partners uit de sociale economie zoals Werkmmaat. De komende maanden worden alle omheiningen, borstweringen, ballenvangers en schuilhokjes vervangen door nieuwe. De voetbalvelden worden weer speelklaar gemaakt. Ook de gebouwen worden grondig aangepakt. Zo worden kleedkamers, sanitair en cafetaria helemaal gebruiksklaar gemaakt. Ten slotte worden de volledige technische installaties nagekeken en gekeurd, zodat Antwerpenaars hier vanaf september terug in veilige en kwalitatieve omstandigheden kunnen sporten en supporteren.

Breed maatschappelijk project

Met deze inspanningen krijgt de site opnieuw een deftige en sportieve uitstraling. Sporting A creëert samen met voetbalclub City Pirates en heel wat verschillende partners uit de buurt zoals scholen, jeugdwerking Formaat, Buurtsport, Buurt aan de beurt, … een breed maatschappelijk project dat veel verder gaat dan voetbal alleen. Zo wordt er ook gedacht aan het ontwikkelen van jongerencompetenties, werkervaringstrajecten, opleidingen voor volwassenen, … om mee vorm te geven aan een brede leer- en leefomgeving.

City Pirates, meer dan een voetbalclub

Sinds 2014 staat voetbalclub SC Merksem bekend onder de naam City Pirates. De naamswijziging van de club is er gekomen door hun vernieuwende filosofie en missie, ondersteund door de stad. De club besteedt veel aandacht aan het sociale luik van voetbal. Met een kwaliteitsvolle jeugdopleiding geeft City Pirates aan heel wat kinderen uit de omgeving van Antwerpen de kans om te voetballen, zowel competitief als recreatief. De werking werd al uitgebreid naar de wijk Luchtbal, waar de plaatselijke club was weggevallen. Nu krijgt ook Linkeroever een uitgebreide jeugdwerking.

Verantwoordelijken: schepen voor sport, Ludo Van Campenhout

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is