Districtsvoorzitter Luc Bungeneers zet vrijwilligers Rode Kruis-Merksem in de bloemetjes

Op 10 maart 2015

De Rode Kruisafdeling Merksem-Ekeren is en blijft een veilig baken waar iedereen steeds op kan rekenen. De afdeling en haar vrijwilligers zetten zich tijdens hun vrije tijd in voor anderen zonder er iets voor terug te vragen.

Geachte voorzitter en bestuursleden van het Rode Kruis Merksem,

Beste bloedgevers, cursisten, vrijwilligers en sympathisanten van het Rode Kruis,

Beste collega’s uit de districtsraad en het districtscollege,

Geachte genodigden,

Dames en heren,

Namens het districtscollege heet ik u, van harte welkom. Het is ons een genoegen om alle vrijwilligers en in het bijzonder de bloedgevers en cursisten van het Rode Kruis Merksem hier naar jaarlijkse traditie te mogen ontvangen en huldigen

2014 was voor jullie een feestelijk jaar met het 150-jarig bestaan van het Belgische Rode Kruis. Helaas was er ook veel kommer en kwel want zoals de Zwitser Peter Maurer, hoofd van het internationale Rode Kruis, zei:’ De wereld is een puinhoop’. Denken we daarbij maar aan toestanden in het Midden-Oosten, Syrië, Gaza, Zuid-Soedan, Oekraïne, de Centraal-Afrikaanse Republiek en tal van andere gebieden waarin duizenden Rode Kruis-medewerkers hun leven riskeren en helaas ook niet worden ontzien en gedood worden. Ook een pluim voor de meer dan 4000 Rode Kruishulpverleners die, met gevaar voor eigen leven, aan de slag waren in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria om er ebolapatiënten te behandelen.

De inzet van ieder individu in tijde van nood is cruciaal. Het is dan ook belangrijk dat mensen zelf leren reanimeren. 250.000 Vlamingen wonen buiten bereik van spoedhulp en daarom deed Jan Stroobants, voorzitter van de Verenging van de Belgische urgentieartsen, een oproep om de basisprincipes van eerstehulpverlening systematisch te geven in elke middelbare school. Die EHBO-kennis blijkt nu ondermaats omdat de scholen op dat vlak tekortschieten. Uit diverse hoeken wordt gepleit om een samenwerking op te zetten tussen het Rode Kruis en de scholen!

Zowat een klein jaar geleden deed het Rode Kruis een oproep aan sportclubs tot het aanschaffen van een eigen automatische externe defibrillator. De overlevingskansen bij een hartstilstand verhogen immers aanzienlijk door trainers hierbij ook een cursus te laten volgen. Zo geeft Het Rode Kruis dit schooljaar in 225 sportclubs in Vlaanderen een opleiding ‘reanimeren en defibrilleren’. Dankzij de steun van Vlaams minister van sport Philippe Muyters kost zo’n cursus de club slechts 75 euro.

Hoopgevend is ook het feit dat meer en meer Vlamingen hun lichaam afstaan aan de wetenschap. In 2005 waren dit 113 lichamen in 2014 reeds 309. Dit is een positieve trend toch is de vraag nog altijd groter dan het aanbod.

Door het gebruik van communicatiekanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter worden meer en meer mensen ervan bewust dat er een enorme nood is aan donoren. Dat bleek nog onlangs toen via Twitter een campagne gelanceerd werd om een stamceldonor te vinden voor de zieke Veerle De Troyer uit Ninove. Normaal registreren er zich bij een oproep zo’n 20 mensen per week nu waren dat er 80 keer zoveel met 1618 registraties.

Moderne technieken zorgen er dan weer voor dat er veel sneller en efficiënter kan gewerkt worden. Zoals bv. het plan van het ministerie van Binnenlandse zaken om alle defibrillator-apparaten uit te rusten met een traceerchip. De ontwikkeling door een Nederlands student van een "Ambulance-drone" een klein onbemand vliegtuigje met een ingebouwde defibrillator, die een snelheid van 100 kilometer per uur heeft en een patiënt in een gebied van 12km² op 1 minuut tijd kan bereiken. En tot slot de Cronos Groep die samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen uitpakken met het project Grace, waarin met de slimme bril Google Glass informatie tijdens een medische interventie snel wordt overgedragen aan het spoedteam in het ziekenhuis. Met deze innovatieve technieken zal men meer en meer mensenlevens kunnen redden.

Maar bloed blijft belangrijk. Bloed geven heeft een positief beeld omdat het dient om mensen te helpen. Elke dag zijn er duizenden mensen die bloed nodig hebben: bij een operatie, een bevalling, een verkeersongeval, in een gewapend conflict enz. Maar ook voor leukemie- en hemofiliepatiënten, mensen met bloedarmoede zijn bloedproducten onmisbaar.

Gezien het nog jaren zal duren voor menselijk bloed kan vervangen worden door artificieel bloed blijft het van levensbelang dat mensen bloed geven en dit ter beschikking stellen van anderen.

In januari lanceerde het Vlaamse Rode kruis nog een campagne onder de noemer "Wie help jij". Deze campagne was weerom een groot succes want niet minder dan 2.684 mensen kwamen voor het eerst bloed geven.

Bloedafnames om de zowat drie maanden is slechts één van de zeer belangrijke activiteiten van onze uiterst dynamische Merksemse afdeling met haar 52 vrijwilligers. Vandaag wordt alweer gestart met een nieuwe cursus helper en een initiatiecursus eerste hulp voor kinderen vond reeds plaats in februari. Jullie blijven onverminderd in actie en op 14 juni van dit jaar pakken jullie al uit met de vijfde editie van de rommelmarkt in Ekeren. In april trekken jullie weerom de straat op voor de stickerverkoop. Ditmaal werd gekozen voor het tekenfilmfiguur Wickie de Viking. Daarbij krijgen jullie een onverwacht duwtje in de rug van Studio 100 die op 6 april de musical Wickie in première brengt. Hopelijk levert het roodharig krijgertje een recordverkoop op. Overigens een dikke proficiat met de recordverkoop tijdens de veertiendaagse stickeractie van 2014. Met medewerking van tal van vrijwilligers en de hulp van Chiro Divora, de Rode Valken en de Antwerp International School werden niet minder dan 7200 stickers verkocht, goed voor een opbrengst van 36.000 euro.

Het bedrag werd nuttig besteed met de aankoop van twee mobiele AED- (Automatische Externe Defibrillator) toestellen.

De Rode Kruisafdeling Merksem-Ekeren is en blijft een veilig baken waar iedereen steeds op kan rekenen. Jullie zetten zich tijdens uw vrije tijd in voor anderen zonder er iets voor terug te vragen. U zorgt voor de warmte en hoop die onze maatschappij zo hard nodig heeft. Jullie staan paraat bij evenementen en sportwedstrijden en grijpen in bij kleine en grote rampen. Er is de hulp voor kansarme kinderen, langdurig zieken en eenzame bejaarden. Naast ‘eerste hulp’ cursussen voor volwassenen en kinderen worden vele bloedinzamelingen georganiseerd. Dit alles bewijst dat solidariteit nog bestaat!

Namens het districtsbestuur wens ik dan ook alle bloedgevers, vrijwilligers, cursisten en medewerkers die we vandaag huldigen van harte te danken. Zij vervullen een uitermate belangrijke "ja, onmisbare taak" waarvoor we hen enorm erkentelijk zijn.

Ik wens u tot slot nog een fijne avond toe.

Luc BUNGENEERS

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is