Elke Vlaming telt mee!

Op 1 oktober 2009

Onlangs opende op de Deurnsebaan te Merksem buurthuis Stroboertje de deuren. De inrichters van dit buurthuis wensen op deze locatie inwoners van Merksem uit alle sociale lagen met elkaar kennis te laten maken. Tevens staat zij in voor het bedelen van voedselpakketten en kleding aan de inwoners van Merksem die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Armoede in Merksem, wist U dat het bestond? Het lijkt soms dichterbij dan U denkt. 

De opvattingen van de N-VA inzake verantwoordelijk burgerschap zijn sterk geworteld in een traditie die elke vorm van interpersoonlijke solidariteit verdedigt. Als behartigers van het belang van zes miljoen Vlamingen moeten wij ons blijven verzetten tegen de sterk groeiende individualisering binnen onze samenleving. Daarom zetten de N-VA verkozenen zich elke dag in om te streven naar een maatschappij waarin elke Vlaming de kans moet krijgen zich maximaal te ontplooien. Recht op arbeid, op een goed georganiseerde gezondheidszorg, bestaanszekerheid en minimale dreiging van sociale uitsluiting lijken de dag van vandaag immers geen zekerheid meer te zijn.

Zo werd ik onlangs in Merksem geconfronteerd met een dame die, na aftrek van haar gas-en waterfactuur en haar huishuur, de maand moest zien rond te komen met 180 euro. Dat is zes euro per dag. Dat is de realiteit in Merksem in 2009. De dag van vandaag leeft 7% van de Merksemnaren onder de armoedegrens en het huidige economische klimaat doet in de nabije toekomst het ergste vrezen voor de evolutie van dit  percentage.

Mensen die in deze situatie terechtkomen worden meestal meegezogen in een neerwaartse spiraal.

Niet te tolereren woonomstandigheden, stijgende ziektefacturen omwille van slechte huisvesting, wegvallen van sociale contacten, de onmogelijkheid om zich te bewegen op de arbeidsmarkt, geen mogelijkheid om deel te nemen aan het verenigingsleven. Zaken waarvoor wij als democratische Vlaamse partij de ogen niet mogen sluiten

Dat zaken als deze zich voordoen in één van de rijkste economische regio’s ter wereld is schrijnend. Dat de keiharde aanpak van het armoedeprobleem dikwijls gepaard gaat met een gebrek aan Vlaamse hefbomen is zeker. Vlaanderen wil wel, maar mag niet.

Net daarom is het van zeer groot belang dat Vlaanderen bevoegd wordt voor het inrichten van zijn volledige huishouden. Zodat U daar beter van wordt. De uitbouw van een Vlaamse sociale zekerheid, een Vlaanderen dat zelf verantwoordelijk wordt voor zijn arbeidsbeleid en een grondige aanpak van het armoedeprobleem zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het volgens de N-VA anders moet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is