Fietsen langs het Albertkanaal

Op 25 november 2014

De oude spoorweg langs het Albertkanaal, tussen "de brug van den Azijn" (Deurnebrug) en de Pletterijstraat, wordt aangelegd als een comfortabel fietspad. Daarmee is één van de grootste knelpunten voor fietsers langs het Albertkanaal opgelost. Voorbij de Pletterijstraat worden er nog drie andere knelpunten op het bestaande jaagpad aangepakt.

Het bestaande jaagpad naast het Albertkanaal wordt doorgetrokken onder "de brug van den Azijn" (Deurnebrug) tot net voorbij de Straalstraat. Via een oversteekplaats beveiligd met rijbaankussens, steken de fietsers de Vaartkaai over naar het nieuwe fietspad.

De oude spoorwegberm wordt een comfortabel dubbelrichtingsfietspad. Daar waar het nieuwe fietspad direct naast de Vaartkaai ligt, wordt een afscheiding geplaatst om de fietsers te beschermen. Ter hoogte van de bedrijfsinritten van de Elia-site en de Antwerpse Metaalwerken komt er extra signalisatie en krijgt het fietspad de duidelijk herkenbare rode kleur. Voorbij de Pletterijstraat kunnen de fietsers terug via een beveiligde oversteekplaats naar het bestaande jaagpad. Fietsers hebben wel geen voorrang aan de oversteekplaats, ook zij moeten vertragen aan de oversteek.

Een aantal andere bestaande knelpunten voor fietsers op het jaagpad voorbij de Pletterijstraat worden in één trek mee opgelost.  Vandaag staan er drie laad- en losinstallaties midden op het jaagpad. In de toekomst kunnen passanten langs of onder deze installaties door fietsen.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek voor dit bouwdossier ging gisteren, maandag 24 november, van start en loopt tot en met 23 december 2014. Tijdens de normale openingsuren van het districtshuis in Merksem en van het gemeentehuis in Schoten kunnen geïnteresseerden de plannen inkijken en een bezwaarschrift indienen.

Fietsroute langs het Albertkanaal

In 2013 zijn de eerste initiatieven voor het opwaarderen van de fietsroute langs het Albertkanaal genomen. Zo heeft het district Antwerpen het jaagpad onder de Noorderlaanbrug doorgetrokken. Ter hoogte van de brug over het ‘t Dokske van Merksem is er extra signalisatie aangebracht en krijgt de fietser meer ruimte, maar de brug is te smal om er een volwaardig fietspad over aan te leggen.

Vandaag is de oversteekplaats aangelegd aan de Eugeen Meeusstraat om met de fiets via een helling het verhoogde jaagpad verlaten richting Merksem. Deze helling is ook een voorbereiding voor de verbredingswerken aan de bocht van Merksem die van start gaan begin 2015.

De stad bekijkt verder de mogelijkheden om het jaagpad langs het Albertkanaal verder te verbinden met het fietspad op de Vossenschijnstraat en zo met de haven van Antwerpen.

Toekomst Vaartkaai

Na de verbreding van het Albertkanaal wordt de Vaartkaai volledig heraangelegd, met een volwaardige fietsostrade langs het kanaal. In afwachting van de definitieve aanleg worden op korte termijn een aantal maatregelen uitgevoerd om veilig fietsen langs het kanaal mogelijk te maken.

Partners

Dit fietspad over de gemeentegrenzen heen is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen de gemeente Schoten, het district Merksem en de stad Antwerpen.

Het project kadert in het verhogen van de veiligheid voor fietsers langs het Albertkanaal en wordt mede gefinancierd door het provinciebestuur van Antwerpen, de Vlaamse overheid en de kanaalbeheerder nv De Scheepvaart.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is