U bent hier
Gazet van Antwerpen 20/2/17: "Geen skaters in Distelhoekpark"
Het Antwerpse stadsbestuur kant zich tegen de aanleg van een skateterrein in het Distelhoekpark. Een beslissing die eerder op districtsniveau werd goedgekeurd.
Het Antwerps stadsbestuur weigert een stedenbouwkundige aanvraag in te dienen voor de heraanleg van het Distelhoekpark in Merksem. Vooral het nieuwe skateterrein staat ter discussie.
Volgens Karin Staes, de groene districtsschepen van Jeugd in Merksem, werd de afgelopen jaren nochtans hard gewerkt aan het dossier. “Het ontwerp voor het Distelhoekpark werd bij alle bevoegde diensten afgetoetst, kreeg positieve adviezen van de jeugdraad, de seniorenraad en de cultuurraad en werd tot twee keer toe goedgekeurd in het districtscollege”, zegt ze. “Ook de Merksemnaren zelf schaarden zich, na een participatietraject, achter het project.”
“Watergevoelig gebied”
Merksems districtsvoorzitter Luc Bungeneers (N-VA) keurde het project destijds mee goed in het districtscollege. “De twee andere N-VA-districtsschepenen stemden tegen, maar zelf wou ik het project van onze coalitiepartner destijds niet boycotten”, zegt hij. “Al dacht ik toen al wel dat het project op stadsniveau zou worden tegengehouden. Het skatepark zou immers worden aangelegd in een watergevoelig gebied. Omdat de wijk vroeger geregeld onder water stond, krijgen buurtbewoners er nog geen toelating om hun tuintje te verharden. Het is dan ook vreemd om er als district een betonnen plein van bijna 800 vierkante meter aan te leggen. Een trapveldje of een BMX-parcours, waarbij het water ter plekke in de grond kan dringen, lijkt me persoonlijk een betere optie.”
Volgens Groen wijst een studie echter uit dat de aanleg van een skateterrein geen risico op overstromingsgevaar inhoudt. “We laten speciaal wadi’s aanleggen, zodat het water van het skateterrein niet in de riolering terechtkomt”, zegt Staes. “Voor ons is het duidelijk dat het hier om een louter politieke beslissing gaat.”
Bungeneers erkent dat ook andere factoren meespelen. Ondanks het participatietraject zijn de buurtbewoners volgens hem niet gewonnen voor het project. “Vroeger was er al eens een skateterrein aan de Distelhoek en toen hadden de omwonenden veel hinder van geluidsoverlast. Bovendien gaat het om een terrein voor ervaren skaters, dat zich niet richt op beginnende skaters uit de buurt.”
Groen is verontwaardigd dat het stadsbestuur een inhoudelijke beslissing velt over een dossier dat op districtsniveau werd goedgekeurd. “Dit schept een gevaarlijk precedent dat het einde van de decentralisatie kan betekenen”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Joris Giebens (Groen). “De aanvraag door de stad is een louter administratieve procedure, om de simpele reden dat de districten niet over rechtspersoonlijkheid beschikken. Met deze beslissing legt de stad een bom onder alle stedenbouwkundige projecten van de districten, want de heraanleg valt volledig onder de bevoegdheid van het district.”
Klacht bij gouverneur
Groen roept schepen van Decentralisatie Koen Kennis (N-VA) op om tussen te komen, anders overweegt de partij een klacht in te dienen bij de provinciegouverneur.
De stedelijke schepenen waren dit weekend niet bereikbaar voor een reactie, maar schepen Ludo Van Campenhout (eveneens N-VA) liet in de gemeenteraadscommissie weten dat hij zich wel bevoegd achtte.
Ook Luc Bungeneers vindt dat het stadsbestuur het recht heeft om in te grijpen. “Het lijkt me logisch dat een stad zich het recht voorbehoudt om een beslissing te vormen over wat er zich op zijn grondgebied afspeelt”, zegt hij. “Schepen Van Campenhout kent de situatie in de Distelhoekwijk en herinnert zich nog levendig hoe we er in 1998 met de voeten in het water stonden.”
koen de beuckeleer (gazet van antwerpen)
Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden