Grote schoonmaak in Bouckenborghpark

Op 27 september 2004

De statige kastanjedreef verdwijnt maar de voetballers van SC Merksem kunnen op beide oren slapen.

De hofgracht van Bouckenborgh is niet meer dan een diepzwart stinkende smurrie waar ratten heer en meester zijn en eenden dood aan de oppervlakte drijven. Dit tafereel vormt momenteel de alles behalve aantrekkelijke inkom van het Cultuurcentrum. Naar verluidt zou vooral De Lijn, die vroeger haar stelplaats had vlakbij het Bouckenborghpark, verantwoordelijk zijn voor de vervuiling. Ondanks herhaaldelijk aandringen vanuit Merksem, is het al jaren geleden dat de gracht nog eens geruimd werd. Schepen voor Groenvoorziening, Frank Baeyens (SP.a) vernam dat zijn collega van de stad, Erwin Pairon (Groen!), nu toch een budget gevonden heeft om de gracht te saneren.

Scouts verhuizen

,,Er wordt een halve meter slib verwijderd, goed voor 10.000 m³. De ratten worden verdelgd'', zegt Frank Baeyens. Ook op langere termijn wil de stad zorg dragen voor het Bouckenborghpark. Cruciaal daarbij is het parkbeheerplan, dat de verscheidene functies met elkaar moet verzoenen. Aanvankelijk leek het er op dat alle sportactiviteiten uit het park gebannen zouden worden maar dat heeft schepen Baeyens kunnen verhinderen. Volgens het thans voorliggende ontwerp zullen de twee voetbalvelden van Merksem SC straks niet langer zonevreemd zijn. Verdere uitbreiding zit er wel niet in. De kantine een opknapbeurt geven en een omheining plaatsen, moet wel nog kunnen.

De Sint-Joris-scouts, die nu nog een gebouwtje betrekken vlak naast het cultuurcentrum, moeten uitkijken naar een ander lokaal. ,,De verhuizing wordt uitgesteld tot we een goed alternatief hebben in het park'', onderstreept Baeyens. ,,De specialisten van Monumenten & Landschappen hebben problemen met het scoutslokaal omdat het later werd opgetrokken dan de rest van de kasteelgebouwen. Mogelijk kan het slib uit de hofgracht worden gebruikt om het speelterrein van de scouts op te hogen, na zuivering uiteraard.''

Auto's worden straks helemaal taboe voorbij de kasteelpoort. De statige dreef zal van uitzicht veranderen. De 128 oude kastanjes, die bijna honderd jaar oud zijn, gaan voor de bijl. ,,Sommige mensen reageren daar emotioneel op maar ik zie gaan andere uitweg'', zegt Baeyens. ,,De bomen zijn bijna allemaal doodziek. In de plaats ervan kunnen jonge bomen komen maar ook meer parkeerplaatsen''.

De nauwelijks begaanbare paden in het Sterbos worden heraangelegd. ,,Dit moet opnieuw een aangenaam park worden om in rond te wandelen'', besluit de schepen. ,,Daarom komt er ook nieuwe bewegwijzering voor fietsers en wandelaars. De vijver wordt geruimd en de reddingsboeien worden vernieuwd. We mogen de openbare veiligheid niet uit het oog verliezen.'' (JA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is