In de pers: "Districten maken plannen" (Gazet Van Antwerpen)

Op 13 januari 2015

In 2014 heeft u ongetwijfeld uw district zien veranderen. Ook in het nieuwe jaar heeft elk district nieuwe projecten in petto voor zijn inwoners. Uw krant maakt daarom een overzicht vanwat u kunt verwachten in 2015.

Heraanleg drukste as wordt deze zomer afgewerkt

Er zullen dit jaar in Merksem een aantal nieuwe projecten starten, maar districtsvoorzitter Luc Bungeneers (N-VA) praat liever over de werkzaamheden die dit jaar afgewerkt zullen zijn: "Van nieuwe projecten in de begroting weet je nooit wanneer die afgewerkt zijn en het districtsbestuur wil dit jaar echtwat laten zien aan de bevolking."

Het grootste project blijft natuurlijk de Bredabaan. Die zal deze zomer afgewerkt zijn, maar daar stopt het niet. Volgens de districtsvoorzitter was er gedurende meer dan twintig of vijfentwintig jaar geen politieke moed om met de werkzaamheden te starten en is er tijd verloren gegaan.

"We moeten proberen om die verloren tijd in te halen en de Bredabaan en omgeving weer te laten heropleven. De Bredabaan moet voor iedereen aantrekkelijk Het paradepaardje voor het district wordt dit jaar ongetwijfeld de heraanleg van de Bredabaan. Daarrond wordt een aantal evenementen opgezet, zoals de opening van het Burgemeester Jozef Nolfplein en de wielerwedstrijd Schaal Sels.

We doen er alles aan om investeerders aan te trekken en ik hoor dat dit ook wel lukt. Maar voor deze investeerders moet de Bredabaan eerst afgewerkt en toegankelijk zijn voor hun klanten.

Ze laten zich nu niet zien of ze starten niet met het renovatieproject zolang alles niet perfect in orde is."

Speciale Schaal Sels

Om de Bredabaan terug in de schijnwerpers te zetten, wordt er gefocust op twee evenementen.

"Ter gelegenheid van ons vernieuwd Burgemeester Jozef Nolfplein geven we een groot openingsfeest.

Dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 januari van 14 tot 20u. Er zullen op het plein verschillende attracties zijn,we plannen animatie voor kinderen, volksspelen, maar ook foodtrucks met eten en drinken. We willen inzetten op warmte, sfeer en gezelligheid.

"Maar ook tijdens het weekend van Schaal Sels op 29 en 30 augustus gaan we iets speciaals doen. We willen een speciale versie brengen van onze bekende wielerwedstrijd. We moeten natuurlijk nog heel wat regelen, maar we denken eraan ombekende wielrenners hiervoor warm te maken. We moeten ook opnieuw afspraken maken met De Lijn.We willen verder de etalages van lege winkelpanden vullen met werken van onze lokale kunstenaars. Er is dus nog veel werk en er zijn verschillende denkpistes."

Nieuwe atletiekpiste met 8 banen

"Dankzij de goede samenwerking met de stad Antwerpen hebben we deze overeenkomst kunnen maken en kunnen we de werkzaamheden ook echt realiseren. Het district wil zich net alsdestad inzettenvoor alle sporters", benadrukt de districtsvoorzitter.

Met sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) is afgesproken om De Merksemse atletiekpiste wordt volledig vernieuwd.

"We hebben een goede afspraak kunnen maken met de stad om de kosten te delen. We betalen elk de helft", stelt Luc Bungeneers.

de kosten tedelen. Zo neemt de stad 50 procent van de kosten op zich en moet het district een maximumbedrag uittrekken van 480 000 euro.

De atletiekpiste vertoont verzakkingen en indien er geen herstellingen aan de piste gebeuren, dreigt de vergunning ingetrokken te worden door de federatie. Daarommoet de hele ondergrond met funderingen afgegraven worden en komt er een nieuwe piste. De banenworden ook uitgebreid van zes naar acht om er ook internationale kampioenschappen te kunnen organiseren. Naast de nieuwe piste wordt er geinvesteerd in nieuwe verlichting.

Het college heeft het hele plan goedgekeurd en de werken starten in februari. Tegen augustus moet alles klaar zijn, want dan vindt het Internationaal Antwerps Atletiek Gala plaats.

Vaartkaai

In 2013 werden de eerste stappen gezet voor de opwaardering van de fietsroute langs het Albertkanaal.

Bedoeling is om een fiets- Het derde project is het afwerken van het fietspad op de Vaartkaai.

ostrade te maken waarbij de fietsers vanaf Kinepolis tot in Schoten veilig kunnen fietsen. Daar waar het fietspad de Vaartkaai kruist, worden verkeersdrempels geplaatst. De oude spoorwegberm wordt heringericht als dubbelrichtingsfietspad.

Het fietspad is een gezamenlijk project van het district Merksem, de gemeente Schoten, de stad Antwerpen en de provincie.

KOEN D'HOLLANDER
© 2015 Concentra

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is