N-VA Merksem op bezoek in Antwerpse haven

Op 19 maart 2011

Begin maart bracht Zuhal Demir, in gezelschap van Merksems bestuurslid Bart Van Reeth een bezoek aan de havenarbeiders in Antwerpen. Bedoeling was om tijdens een twee dagen durende rondleiding inzicht te krijgen in de algemene werking van de haven.

Havenarbeid is een stiel op zich en dit moet ook zo blijven gelet op de specificiteit van het werk.
Dit jaar heeft de haven van Antwerpen reeds te maken gehad met 3 zware arbeidsongevallen. Dat zijn er 3 teveel! Bijgevolg ging de aandacht van Zuhal Demir tijdens haar stage vooral uit naar veiligheid.
Zuhal Demir stelde vast hoe belangrijk het hanteren van veiligheidsvoorschriften in onze haven wel is. Scheepsladingen worden snel gelost en geladen. Hierbij is een grote efficiëntie van belang en de arbeiders kunnen zich geen fouten permitteren. De kans op ongevallen of schade moet absoluut tot een minimum worden herleid. De invoering enkele jaren geleden van de reflecterende veiligheidskledij, de veiligheidshelm en de opleidingen en bijscholing van havenarbeiders is reeds een begin.
 
Anderzijds stelde Zuhal Demir dat de Antwerpse haven een ingrijpende gedaantewisseling heeft doorgemaakt: de introductie van technologische toestellen zoals gigantische kranen en vorkheftrucks. Deze veranderingen in de haven moet ons allen aanzetten tot flexibele arbeidsorganisatie binnen de haven zonder dat de bescherming van havenarbeid in het gedrang komt.
 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is