N-VA Merksem wenst globaal plan Bredabaan

Op 1 juli 2010

Wie een hart heeft voor Merksem, heeft ook een hart voor onze lokale economie. Hieraan is ontegensprekelijk de Bredabaan als belangrijkste verzamelplaats voor lokale ondernemers verbonden.

Helaas is de aantrekkingskracht van de Bredabaan de laatste jaren als winkelstraat hard achteruit gegaan. De witte stadsvlucht heeft veel winkeliers naar de periferie doen verhuizen en veel zaken sloten de deur. De kwaliteit van de winkels ging achteruit en het sluiten van een aantal handelszaken leidde tot een niet eerder geziene leegstand van de winkelpanden. Ook de onduidelijkheid over de aanvang van de werken aan de Bredabaan is voor N-VA Merksem niet onmiddellijk een sterk signaal om potentiële ondernemers over de streep te trekken voor het opstarten van hun zaak op deze locatie.

N-VA Merksem is ervan overtuigd dat, mits een goed gecontroleerde aanpak, het tij gekeerd kan worden. Voor ons is de rol die de Bredabaan in Merksem vervult immers van essentieel belang voor de leefbaarheid van ons district. In de eerste plaats vervult zij buiten haar functie als winkelas ook een rol als sociale ontmoetingsplaats en belangrijke hoofdweg. Voor N-VA Merksem zijn dit allemaal belangrijke parameters waardoor we overtuigd zijn dat het nodig is om samen met alle betrokkenen een totaalvisie te ontwikkelen waarin duidelijk moet worden waar de stad Antwerpen en het Vlaams Gewest in de toekomst met de Bredabaan naar toe willen.  

Kernpunten in zo’n plan zijn voor de Merksemse N-VA:

De verbetering van de algemene verkeerskwaliteit en leefbaarheid van de Bredabaan. Dit moet zich uiten in de nieuwe rol die voorzien is in het Masterplan Mobiliteit, waarin de Bredabaan ontlast wordt van het doorgaand verkeer dat zich vanuit de periferie naar de stad verplaatst.

Het uitwerken van een duidelijk pandenbeleid dat buiten het tegengaan van de verkrotting van de panden ook oog moet hebben voor de kwaliteit van de aangeboden winkels. Dit kan o.a. door het opleggen van een duidelijke kwaliteitsnorm aan de uitbaters.

Een duidelijke planning over de heraanleg van de Bredabaan. De onzekerheid over de aanvangsdatum van de werken is niet bevordelijk om nieuwe ondernemers aan te trekken en een heropleving van de Bredabaan in te zetten. De betrokken overheden doen er het beste aan om zo snel mogelijk te starten met de heraanleg.

Voldoende parkeerplaatsen voor het autoverkeer. Deze hoeven voor de Merksemse N-VA niet meteen op de Bredabaan zelf gezocht te worden maar kunnen ook in de onmiddellijke omgeving gegenereerd worden.

Uiteraard blijven ook de orde en netheid van de voetpaden en de rijweg een belangrijk aandachtspunt. De Bredabaan moet volgens de N-VA voor de inwoners van Merksem weer een gezellige ‘place-to-be’ worden. Een onberispelijke uitstraling van het straatbeeld en een intensieve aanpak van het zwervuilprobleem horen hier bij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is