N-VA pakt sluipverkeer in de Molenlei aan

Op 20 maart 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Vorig jaar pasten we de rijrichtingen aan in de Molenlei in kader van verkeersveiligheid in deze fietsstraat. Uit onderzoek bleek dat de straat vaak gebruikt werd als sluiproute om van Schoten naar Merksem te rijden, of andersom, en kwam er ook een snelheidsprobleem naar boven.

Als proefopstelling werd de straat enkelrichting gemaakt met een knip ter hoogte van de Generaal Mahieustraat. Bestuurders konden de Molenlei nog inrijden vanuit zowel de Bredabaan als de Eethuisstraat maar moesten dan noodgedwongen de Generaal Mahieustraat inrijden. Dit zorgde voor een omrijdfactor voor het sluipverkeer waardoor de route via de Oude Bareellei en/of de Winkelstap aantrekkelijker werd.

Tijdens de proefopstelling werden de aanpassingen meermaals geëvalueerd. Daarnaast ontvingen we een brief van de bewoners van de Generaal Mahieustraat waarin zij hun bedenkingen maakten over deze aanpassing. Vooral het stijgende aantal wagens in hun straat baarden hen zorgen. Deze brief werd mee opgenomen in de evaluatie. Uit de cijfers van de dienst mobiliteit bleek dat er weldegelijk minder verkeer was in de Molenlei en had de aangepaste regeling ook een positief effect op de fietsstraat in de Du Chastellei. Echter, het verkeer in de Generaal Mahieustraat steeg. Verder was er volgens de dienst mobiliteit nog ruimte voor verbetering aangezien de Molenlei nog steeds een aanzuigeffect had.

“Daarop werd er beslist door het Merksem districtscollege in overleg met de bevoegde stadsschepen, Koen Kennis, om de circulatie opnieuw aan te passen. In een verdere proefopstelling zal de Molenlei enkelrichting blijven maar zullen de rijrichtingen veranderen. “, zegt districtsschepen voor mobiliteit Jari Frensch. Tussen de Eethuisstraat en de Generaal Mahieustraat zal je nu enkel kunnen rijden richting de Eethuisstraat en tussen de Generaal Mahieustraat en het Victor Roosensplein richting Bredabaan. Het stuk tussen de Bredabaan en de parking van de Colruyt blijft dubbelrichting. De Generaal Mahieustraat zal ook van rijrichting veranderen.

Deze optie lag al langer op tafel maar kreeg in eerste instantie niet de voorkeur aangezien er hier spraken is van twee knippen en een vergevorderde wijkcirculatie. Gezien de evaluatie van het eerste proefproject en op vraag van de bewoners, zullen deze aanpassingen doorgevoerd worden. Een juiste timing is nog niet bekend aangezien er eerst nog nutswerken gepland staan in de wijk maar we mikken nog ergens in dit voorjaar. Uiteraard zal er tijdig een infobrief in de bussen vallen van de bewoners.  

JARI FRENSCH - DISTRICTSSCHEPEN BEVOEGD VOOR MOBILITEIT, PUBLIEK DOMEIN EN RUIMTELIJKE ORDENING

LUC BUNGENEERS - DISTRICTSBURGEMEESTER MERKSEM

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is