N-VA verbolgen over het initiatief van Sharia4Belgium om zelf een rechtbank op te richten.

Op 10 september 2011

N-VA veroordeelt het initiatief van Sharia4Belgium om te starten  met een rechtbank, die huwelijksgeschillen en erfeniskwesties behandelt volgens de islamitische rechtspraak.

Niet alleen gaat het hier over een fundamentalistische groep in de moslimgemeenschap, die door de overheid nauwlettend in het oog wordt gehouden, bovendien is de sharia niet verenigbaar met de fundamentele principes van de democratie. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de bepalingen van de sharia, onder andere betreffende strafrecht, lijfstraffen en de positie van vrouwen in het geheel niet verenigbaar zijn met de seculiere rechtsstaat en de Europese conventie voor mensenrechten. Trouwens de bestaande rechtbanken zijn de enige die bevoegdheid hebben op te treden in burgerlijke geschillen. Enkel hun vonnissen en oordelen zijn van tel in ons land.

N-VA kan geen begrip opbrengen over de positieve uitlatingen van Antwerps schepen Monica De Coninck (sp.a) naar aanleiding van de start van deze rechtbank. Het is totaal ongepast dat een lid van het college op deze manier dit initiatief ondersteunt.

N-VA vreest dat dit soort initiatieven van Sharia4Belgium voornamelijk gericht zijn op het tegen elkaar opzetten van de inwoners van Antwerpen. Uitspraken, zoals die van Monica De Coninck geven enkel aanleiding tot een grotere druk in de islamgemeenschap om zich te plooien naar de terreur van deze groep fundamentalisten.

Het stadbestuur moet verder blijven in te zetten op de inburgering en emancipatie van de islamgemeenschap in Antwerpen zodat we samen kunnen bouwen aan een Antwerpen waar iedereen zich thuis voelt.

N-VA vraagt bijgevolg dat het college van Antwerpen zich niet alleen ondubbelzinnig uitspreekt tegen dit initiatief van Sharia4Belgium, maar ook concrete en actieve maatregelen neemt om aan dit soort initiatieven paal en perk te stellen.

Raadslid Bart De Wever zal op de gemeenteraad van 19 september de schepen hierover dan ook interpelleren.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is