N-VA wil wijziging wetgeving ritueel slachten

Op 30 november 2010

Het afgelopen Offerfeest en de stiekem opgenomen beelden uit diverse slachthuizen waren voor N-VA kamerlid Flor Van Noppen aanleiding om zijn oude wetsvoorstel, dat een einde wil stellen aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren, opnieuw in te dienen. Helaas werd dit wetsvoorstel in de vorige legislatuur niet behandeld.

Maatschappelijk niet te verantwoorden

In dat voorstel wordt het artikel uit de dierenwelzijnwet geschrapt, dat bepaalt dat dieren die in een slachthuis geslacht worden, niet moeten verdoofd worden als ze geslacht worden volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten. “We kunnen als maatschappij niet langer aanvaarden dat dieren op een dergelijke manier aan hun einde komen.” Zegt Flor van Noppen, die voor de goedkeuring van zijn voorstel rekent op de steun van alle politici die het onverdoofd ritueel slachten verwerpelijk vinden.

Het offerfeest is een religieus gebeuren waarbij traditioneel een schaap wordt geslacht. “Onze vleesproductie vraagt uiteraard dat dieren worden gekweekt, getransporteerd en uiteindelijk gedood. Dit is de enige manier om vlees op ons bord te krijgen. Heel dit proces wordt terecht aan zeer strenge regels onderworpen om het zo diervriendelijk mogelijk te laten verlopen”. Dat er uitzonderingen bestaan voor het onverdoofd slachten van dieren - om welke reden dan ook – is voor de N-VA in strijd met alle inspanningen op dit vlak. In de meeste Europese lidstaten is het trouwens al lang verboden.“Uit dossiers van GAIA blijkt dat slachthuizen om economische redenen nogal soepel omspringen met het begrip ‘rituele slachting’. Bijna elk schaap en een vijfde van alle kalveren in ons land wordt blijkbaar ritueel geslacht. Dit misbruik moet stoppen”, aldus Van Noppen.

 Schrappen § 2 uit wet is voldoende.

De wet op het dierenwelzijn dateert van 1986. Het ritueel slachten wordt geregeld door een KB van 16 januari 1998. Artikel 5, § 1, 3° van dit KB bepaalt dat dieren die in een slachthuis worden geslacht, “voor het slachten bedwelmd moeten worden of onmiddellijk worden gedood“. Maar § 2 van ditzelfde artikel bepaalt  dat dit niet geldt voor dieren die worden geslacht volgens speciale methoden die vereist zijn voor bepaalde religieuze riten. Het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten is dus zeer eenvoudig. Het vraagt enkel de schrapping van de uitzondering voor rituele slachtingen uit de dierenwelzijnwet. Flor Van Noppen heeft het voorstel om die uitzondering uit de wet te halen, dus opnieuw ingediend en rekent op een snelle bespreking en goedkeuring ervan in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer.

Administratieve fout bij viering Offerfeest in Antwerpen

Hoewel het Antwerpse stadsbestuur haar zegen gaf om maatregelen toe te passen die het slachten onder verdoving moesten bevorderen werd het de Antwerpse moslims omwille van een administratieve fout toch toegestaan om hun dier zonder verdoving te laten slachten. ‘Onaanvaardbaar’ vindt David Dogge (N-VA Merksem). “Maatschappelijk valt het immers niet te verdedigen waarom men voor bepaalde bevolkingsgroepen een uitzondering zou maken terwijl de meeste Antwerpenaren zich gewoon netjes aan de regels houden. In onze maatschappij is de consumptie van vlees breed aanvaard, toch wenst de gemiddelde burger dat zijn  vlees op een zo diervriendelijk mogelijke wijze op zijn bord belandt. De beslissing om het slachten zo pijnloos mogelijk te maken mag dan ook onder geen beding onder druk komen te staan vanwege de angst om een specifieke bevolkingsgroep voor het hoofd te stoten. Veel beter nog zou de Stad haar inwoners ervan moeten overtuigen om het offerfeest te vieren met het storten van een geldelijke gift. Zo wordt op de meest ingrijpende wijze onnodig dierenleed vermeden De moslimexecutieve en imams in ons land blijven het verdoofd slachten afwijzen Nochtans kiest 21% van de moslims voor verdoving, staat 30% er neutraal tegenover en wil maar liefst 72% van hen een schenking zien als goed alternatief!” Linda Verlinden van N-VA Wilrijk gaat verder:’ Uit onderzoek blijkt dat  92% van de schapen, 22% van de kalveren en 11% van de runderen onverdoofd geslacht wordt. Gruwelijke beelden uit de slachthuizen bevestigen dat deze praktijk in België, maar ook in Frankrijk, meer regel dan uitzondering geworden is. In Frankrijk is het reeds zo dat een bekend hamburgerrestaurant enkel nog gebruik maakt van 100% halalvlees.”

 Wet wordt met voeten getreden.

Ook wordt volgens Linda Verlinden de huidige wet flagrant met voeten getreden:’Deze laat onverdoofd slachten slechts toe bij uitzondering, meerbepaald in het kader van het uitvoeren van een religieuze ritus’. De koran schrijft immers voor dat er tijdens de rituele slachting een gebed voor de ziel van het dier moet opgezegd worden. “Wij hebben niet de indruk dat deze islamitische voorschriften in de slachthuizen gevolgd worden en het vlees dus per definitie niet halal is.Uit onderzoek blijkt ook dat niet alle onverdoofd geslachte dieren met het label ‘halal’ in de winkelrekken belanden. De kans dat u, zonder dat u het weet, vlees koopt van een onverdoofd geslacht dier is dus groot.”, aldus Linda Verlinden.

De vrijheid tot het uitvoeren van bepaalde religieuze gebruiken houdt op wanneer mens of dier er leed van ondervinden.De N-VA vraagt daarom zéér duidelijk de afschaffing van de wet op het onverdoofd slachten en wil ijveren voor strengere controles in slachthuizen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is