Runcvoort in Merksem krijgt omgevingsvergunning

Op 24 december 2020

 

24 | 12 | 20

 

Het Runcvoorthof in Merksem krijgt een nieuwe bestemming. Momenteel wordt de kasteelvleugel gerenoveerd. In een latere fase wordt ook het openbaar domein rond het kasteel heraangelegd. Voor de heraanleg van het openbaar domein rond het kasteel keurde de stad vandaag de  omgevingsvergunning goed.

Het kasteel Runcvoorthof is een historisch waardevolle site in Merksem. De oorsprong ervan gaat terug naar het midden van de 16de eeuw. Het gebouw bestaat uit 3 vleugels: een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Er is ook een koetshuis. De kasteel- en dienstvleugel en het koetshuis werden in 1984 beschermd als monument. De kloostervleugel werd niet beschermd maar maakt samen met het omliggende park deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bovendien is de kloostervleugel, samen met de rest van de gebouwen, opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.

Omgevingsaanleg zorgt voor extra troeven

Na de renovatie van het Runcvoorthof zal samen met de stad en het district Merksem ook de omgeving rondom het kasteel heraangelegd worden. Hiervoor is nu een omgevingsvergunning afgeleverd. Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken, wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Zo krijgt het Runcvoortpark een extra toegang. De historische toegangsbrug wordt een nieuwe publieke doorsteek.

Rondom het gebouw komen buffers in de vorm van groene perken met lage dichte begroeiing, een infiltratievijver en fiets-en wandelpaden. Het doodlopend gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park, uitkomend op het Burgemeester Leon Cornettepad, wordt heringericht tot een dreef met kasseien als waardige entree van het park, met bomen en autoparkeerplaatsen.

Schepen Annick De Ridder: “Met de goedkeuring van deze omgevingsvergunning voor het Runcvoorthof dragen we verder bij aan de opwaardering van het centrum van Merksem. We creëren hier een kwaliteitsvol park, met infiltratievijver en fiets- en wandelpaden, waar het aangenaam vertoeven zal zijn voor de Merksemnaar.”

Verantwoordelijke schepenen: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling – districtsburgemeester Luc Bungeneers - districtsschepen voor groen Gilbert Verstraelen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is