Schaal Sels en Stroboerenmarkt brengen volksfeest naar Merksem

Op 24 augustus 2016, over deze onderwerpen: Bredabaan, Merksemse Middenstand, Sport

De eendaagse wielerwedstrijd Schaal Sels en de Stroboerenmarkt zijn in Merksem een traditie op de laatste zondag van augustus. Ook in 2016 zal de Bredabaan het toneel zijn van dit jaarlijkse volksfeest. De Schaal Sels is aan zijn 91ste editie toe. Het parcours van 200 kilometer door het noorden van Antwerpen en een stukje Nederland werd vorig jaar nog tot ‘parcours van het jaar’ uitgeroepen door de wielersite Velonews.

Schaal Sels is een volksfeest met een lange traditie in Merksem. De eerste editie vond plaats op maandag 23 mei 1921. Sindsdien is de wedstrijd sterk gegroeid. In 2016 slingert een parcours van ongeveer 200 kilometer doorheen Merksem, de Antwerpse Haven, de Polders en een stukje Nederland. Zowel start als finish liggen op de Bredabaan.

Schaal Sels evolueerde van een lokale wedstrijd tussen clubs naar een professionele wielerkoers waaraan grote namen deelnemen. De organisatie van deze 91ste editie is in handen van de Koninklijke Wielrijdersclub van Merksem.

In 2015 riep de internationale wielersite Velonews de Schaal Sels uit tot ‘Parcours van het jaar’. Die eer heeft de wedstrijd te danken aan een vernieuwd traject met onder meer kasseistroken en onverharde wegen.

Schaal Sels gaat hand in hand met de jaarlijkse feestmarkt die sinds kort door het leven gaat als de Stroboerenmarkt, een eerbetoon aan de bijnaam van de Merksemnaars. Net als vorig jaar zal het straatbeeld gedomineerd worden door strohoeden, boerenzakdoeken, zonnebloemen en een stropiramide.

Talloze Merksemse verenigingen, sportclubs, lokale handelaars en marktkramers bieden hun producten aan en geven demonstraties. Voor de allerkleinsten is er kinderanimatie, terwijl ouders en grootouders kunnen uitblazen op één van de vele terrasjes.

Programma Schaal Sels en Stroboerenmarkt (zondag 28 augustus)

9 – 18 uur: Stroboerenmarkt
11 uur: Schaal Sels (met startformaliteiten vanaf 10 uur)
13 uur: Nieuwelingenwedstrijd

Verantwoordelijke districtsschepen:

Herman Gielen, districtsschepen voor sport, tel. 0498 51 51 94

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is