Sociaal restaurant voor Merksem

Op 7 juni 2013

OCMW-voorzitter Liesbeth Homans wil een sociaal restaurant openen in Merksem. Deze plannen passen in het nieuwe profiel dat de schepen wil ontwikkelen voor de sociale restaurants die verbonden zijn aan het OCMW. Volgens Homans moeten deze restaurants zich meer expliciet richten op mensen die het echt moeilijk hebben.

PILOOTPROJECT

Dit sociaal restaurant wordt een pilootproject. Het zal niet enkel dienst doen als restaurant voor minderbegoede Antwerpenaren maar voorziet ook een kinderhoekje waar kinderen kunnen spelen en onder begeleiding hun huiswerk kunnen maken.  Een eerste test of dit aanslaat, zal in sociaal restaurant De Stroming gebeuren.

GEZONDE MAALTIJD

Verder wenst schepen Homans dat kinderen uit gezinnen van kansarme Antwerpenaren in de sociale restaurants in de stad een gezonde maaltijd moeten krijgen voor 1 euro. Momenteel betalen zowel kansarme volwassenen als kinderen in een sociaal restaurant een vast tarief van 3 euro. "Een gezin met vier kinderen komt dan telkens aan 18 euro voor een maaltijd, dat is heel veel geld", vindt Homans. "Gezonde voeding is bovendien veel beter dan een diepvriesmaaltijd die in de winkel maar 1 euro kost."

Homans heeft een concreet plan uitgewerkt met het OCMW om de problematiek aan te pakken. Om de hoge kinderarmoede in Antwerpen en daarmee gepaard gaande problemen op het vlak van bijvoorbeeld gezondheid beter te kunnen bestrijden, zullen kinderen van kansarme gezinnen voor slechts 1 euro een gezonde maaltijd kunnen krijgen in een sociaal restaurant. De restaurants krijgen ook een speel- en huiswerkhoekje om op die manier kindvriendelijker te worden.

RICHTEN OP KANSARMEN

Tegelijkertijd moeten de sociale restaurants hun campagnes wel meer expliciet op kansarmen richten. Op die manier zal de maatregel niet voor oneerlijke concurrentie zorgen met de reguliere horeca. Schepen Homans plant een promocampagne om het sociaal restaurant in  Merksem te lanceren. De bedoeling is om zoveel mogelijk ouders en kinderen uit kansarme gezinnen naar het nieuwe sociale restaurant te lokken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is