Voorzitter 'Vrienden van Herman Wijns' onthutst over vandalisme

Op 29 mei 2006

,,De nachtelijke sluiting van het kerkhof mag niet tijdelijk zijn'', vindt Walter De Vogel (42), voorzitter van de vzw Vrienden van Herman Wijns.

Het graf van Herman Wijns is een waar bedevaartsoord met vele bloempotten en meer dan 4300 bedankplaatjes. De vandalen duwden in de nacht van woensdag op donderdag twee bloembakken om, strooiden de planten en de potgrond in het rond, verwijderden kiezelstenen van het graf en beschadigden het bladgoud van een kruisbeeld. ,,We merkten het toen we donderdag bedankplaatjes wilden bevestigen aan het graf. Om de veertien dagen krijgen we nieuwe plaatjes toegestuurd van mensen die een genezing verkregen dankzij de voorspraak van Herman Wijns'', vertelt voorzitter van de vzw 'Vrienden van Herman Wijns' Walter De Vogel.

Tijdelijk gesloten
Zaterdag ging in Merksem een jubileumverering door met een processie over de Bredabaan en een hoogmis met bisschop Paul Van den Berghe. 750 pelgrims bezochten het graf en de ouderlijke woning van heilig Hermanneke. De leden van de vereniging kuisten alles netjes op zodat de pelgrims zaterdag niets van het voorval merkten.

Met het oog op de verering sloot de politie uit voorzorg gedurende drie nachten de begraafplaats af. ,,Sinds een jaar blijft het kerkhof 's nachts toegankelijk. Ik pleit ervoor dat de deuren 's avonds opnieuw toe gaan'', aldus Walter De Vogel.

Op 10-jarige leeftijd viel misdienaar en enige zoon van een slagersechtpaar Herman Wijns door een glazen plaat. Twee dagen later overleed hij. Sindsdien blijven mensen hem bedanken voor verkregen genezingen. De vzw Vrienden van Herman Wijns ijvert ervoor het jongetje zalig te laten verklaren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is