Programma 2024

VEILIGHEID

  • Samen met de Stad werken we verder aan de Merksemse veiligheidscultuur. Alle overlast en criminaliteit, klein én groot, melden we en pakken we aan. Naar de Stad toe vervullen we een signaalfunctie met betrekking tot veiligheid en leefbaarheid van de wijken. Via regelmatig overleg met de politie en de stad Antwerpen, nemen we die rol actief op, volgen we dossiers op en houden we een vinger aan de pols.
     
  • We stimuleren de bekendheid van BIN’s, de buurtregisseur, wijkwerking en de zitdagen van de regiopolitie om meldingen vanuit onze wijken vlotter en sneller bij de juiste veiligheidspartners te krijgen en zo sneller aan te kunnen pakken. Via de gezamenlijke inspanningen van de wijkbewoners, stad en handhavingsdiensten maken we van Merksem een nog aangenamer en veiliger district.
     
  • Gekende hotspots waar er vaak sluikstort of drugoverlast wordt vastgesteld, worden prioritair aangepakt door onze veiligheidsdiensten. Er geldt een nultolerantie voor sluikstorters en dealers. Overlast, nachtlawaai en rondhanggedrag wordt in samenwerking met de Stad aangepakt.
     
  • We streven naar een uitbreiding van ons vast en mobiel cameranetwerk op toegangswegen, pleinen en parken waar er vaak overlast of criminaliteit is. Deze camera’s zijn slim en multifunctioneel inzetbaar voor het opsporen van onder andere overlast, sluikstort, dealen en andere vormen van criminaliteit.
     
  • Inzake veiligheid geloven wij in een preventief aanwezigheidsbeleid waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor de politie, stadstoezicht, de buurtregisseur, de stadsmarinier en de buurtinformatienetwerken. We optimaliseren de samenwerking tussen het district en de lokale politie. De doorstroom van informatie moet beter en vlotter.
     
  • De stadsmarinier en de buurtregisseur richten zich op de veiligheid en leefbaarheid op het Merksems grondgebied. Beiden rapporteren terug naar zowel de Stad als naar het district. Ook het district wordt mee betrokken om via haar bevoegdheden en laagdrempeligheid tot een vlottere samenwerking te komen.
     
  • Merksem is een veilig district voor iedereen. Elke Merksemnaar heeft het recht zichzelf te kunnen zijn en er is geen plaats voor intimidatie en/of geweld. We stimuleren daarom aangiftes, geven preventietips via campagnes en doorbreken de meldingsschroom voor respectloos of strafbaar gedrag.
     
  • De aanspreekbaarheid van de Antwerpse veiligheidsdiensten is en blijft een prioriteit. Vermoedens van illegale praktijken moeten sneller hun weg vinden tot bij de juiste diensten. Via onze communicatiekanalen promoten we daarom ook regelmatig de verschillende meldpunten.
     
  • We zetten verder in op een verkeersveilig Merksem. Op basis van ongevallencijfers en snelheidsmetingen investeren we verder in verkeersveiligheidsingrepen. We bekijken steeds per dossier welke maatregelen het effectiefst zijn. We vragen de Stad om alle vormen van asociaal en gevaarlijk rijgedrag aan te pakken in onze woonstraten.
     
  • De veiligheid van onze leerlingen ligt ons nauw aan het hart. We zetten het uitvoeren van verkeersveiligheidsingrepen nabij scholen onverminderd verder en evalueren deze permanent, samen met de scholen, naar nieuwe noden. Verder moedigen we de scholen ook aan tot het opzetten van sensibiliseringscampagnes rond verkeersveiligheid. Bij de uitrol van schoolstraten bekijken we of de Merksemse schoolroutekaart geactualiseerd dient te worden.
     
  • We stimuleren een sensibiliseringscampagne bij de Merksemnaar om ongecontroleerd vuurwerkgebruik achterwege te laten. De knallen en lichtflitsen zorgen voor angst en stress bij huisdieren. Via de infoborden, MXM-magazine en sociale mediakanalen wijzen we de Merksemnaar op zijn/haar verantwoordelijkheid om ook aan de beestjes te denken.

RUIMTELIJKE ORDENING

  • De oosterweelwerken worden van nabij opgevolgd, we blijven inzetten op duidelijke communicatie naar de burgers toe en voldoende minder-hinder maatregelen. We trachten overlast van de werken tot een minimum te beperken. Meldingen en klachten worden steeds doorgegeven aan Lantis. Zo zorgen we er samen voor dat de buurt ook tijdens de werken leefbaar blijft.
     
  • Het district is nauw verbonden bij de inrichting van de ringparken Groenendaal en Lobroekdok. De parken worden ingevuld naar de noden van de buurt. Zo zal er plaats voorzien worden voor zachte recreatie, voldoende plekken voor kinderen en voldoende groene rustplekken.
     
  • Station Luchtbal is een van de cruciale toegangspoorten naar ons district die een grondige opwaardering nodig heeft. We zien erop toe dat tijdens de realisatie van de ringparken ook station Luchtbal voldoende aandacht krijgt. Eventueel na realisatie een naamsverandering naar een meer passende naam.
     
  • Indien uit de lopende studie inzake de A102 voortkomt dat deze ook na Oosterweel nog cruciaal is voor de verdere ontlasting van Ring 1, blijven we pleiten voor de getunnelde, ondergrondse aanleg van de A102 op Merksems grondgebied. Om de hinder voor omwonenden te beperken blijven we aandringen om deze samen aan te leggen met de 2e spoorwegontsluiting en de leidingstraat, indien deze ook door de reservatiestrook loopt.
     
  • Ook de invulling van de reservatiestrook wordt afgestemd op de noden van de buurt.
     
  • De realisatie van ringpark Lobroekdok, ringpark Groenendaal en de reservatiestrook worden op elkaar afgestemd zodat deze logisch op elkaar aansluiten en er een groene bufferzone rond Merksem ontstaat. Elk park krijgt zijn eigen karakter, maar toch zullen de parken harmonieus de buurten met elkaar verbinden.
     
  • De Kanaalzone en de Merksemse dokken zijn nog steeds onze economische motoren en zorgen voor tewerkstelling in ons district. De industriezone is hierdoor onmisbaar binnen Merksem. We vinden dan ook dat de industrie binnen deze zone moet kunnen floreren, wel willen we blijven inzetten op transport over water.
     
  • In samenwerking met de privésector plannen we, op de terreinen van AAK, de inplanting van de grootste KMO-zone in onze provincie. Op die manier zorgen we voor extra tewerkstelling.
     
  • Door middel van slimme ingrepen moet Merksem-Zuid leefbaarder worden. Waar kan wordt er open ruimte gecreëerd, maken we de bestaande sport-en speelpleinen opnieuw aantrekkelijker en zorgen we voor een aangenamere, groenere buurt.

PUBLIEK DOMEIN

  • De historische achterstand inzake het onderhoud van onze straten en pleinen wordt verder weggewerkt. Na een grote inhaalbeweging tijdens de voorbije twee legislaturen, staan enkele straten prioritair op de lijst om heraangelegd te worden. Zo pakken we onder andere de Sint-Bartholomeusstraat, Broeder Frederikstraat, Komiteitstraat en de Jaak Coveliersstraat aan.
     
  • Wanneer de riolering vernieuwd wordt, investeren we met het district mee in de heraanleg van de bovenbouw. We streven er dus naar om zoveel mogelijk werken tegelijk uit te voeren om onnodige overlast te vermijden. We houden voldoende budget vrij zodat dringende ingrepen niet nodeloos jaren moeten aanslepen. Eveneens is bij lokale projecten de inspraak van de buurt belangrijk, zo voorzien we voldoende contactmomenten tussen de buurt en het district.
     
  • Nutswerken moeten beter op elkaar afgesteld worden, de nutsmaatschappijen dienen ruim op voorhand aan te geven waar ze willen werken. Er moet rekening gehouden worden met sperperiodes op net heraangelegde wegen. Daarnaast dient er zowel meer communicatie te gebeuren naar de bewoners als naar het district zelf. Na de werken moet er streng op toegezien worden dat de definitieve herstelling even kwalitatief is als de originele staat, en dit binnen een aanvaardbare tijdspanne.
     
  • Naast lokale projecten trachten we zoveel mogelijk inbreng te hebben in bovenlokale projecten.
     
  • De verkeersveiligheid staat steeds voorop. Bij herprofilering van de kruispunten of straten, streven we naar een zo overzichtelijk mogelijke situatie. Zwarte punten worden prioritair aangepakt en, in geval van een bovenlokale weg, steeds aangekaart bij de bevoegde instantie.
     
  • We hebben aandacht voor de zwakke weggebruiker. We identificeren knelpunten en pakken ze ook aan, waar nodig in samenwerking met andere partners zoals de stad en het Vlaams Gewest.
     
  • We zetten in op het maximaal toegankelijk maken van het publiek domein voor mensen met beperkte mobiliteit. Zo houden we bij het heraanleggen van straten en pleinen maximaal rekening met onder andere afgeschuinde boordstenen en minimale voetpadbreedte.
     
  • De ambitie is nog steeds om tegen 2030 alle verlichting te vervangen door led lampen. Daarnaast willen we door middel van een lichtplan de minder goed verlichte plekken van het district in kaart brengen, om hier in te zetten op extra lichtpunten.

MOBILITEIT

  • We blijven inzetten op een veilig en bereikbaar Merksem. Dit wil zeggen dat elke weggebruiker, ongeacht de verplaatsingsmethode, zich veilig en vlot moet kunnen verplaatsen binnen ons district. We willen de wagens zoveel mogelijk naar de grote wegen leiden, en maximaal inzetten op goede en veilige fietsinfrastructuur en degelijke voetpaden.
     
  • We streven naar veilige en toegankelijke voetpaden. We zien erop toe dat mensen ongehinderd kunnen wandelen, zonder obstructies. Het voetpadenplan van de stad Antwerpen geeft zicht op aanwezige knelpunten die we gestructureerd gaan aanpakken.
     
  • Merksem kent een heel netwerk aan trage wegen, deze leiden zwakke weggebruikers langsheen ongekende pareltjes doorheen het district. Om deze onder de aandacht te brengen, promoten we het reeds bestaande plan waarop deze trage wegen aangegeven staan.
     
  • We zetten in op het comfort van de fietser. Zo bekijken we welke fietspaden we kunnen asfalteren en waar fietsoversteken nuttig zijn. Daarnaast bekijken we waar de fiets een centralere rol in het straatbeeld zou kunnen spelen, maar blijven we bestaande fietsstraten evalueren.
     
  • We blijven bij de Stad aandringen op het uitbreiden van de velo-stations, zoals reeds gebeurde op het Kwadeveldenplein en bij de site van ZNA Jan Palfijn in Merksem. Zo zijn we voorstander van bijkomende stations aan onder andere het Duvelsplein.
     
  • Ook in ons district zien we een stijging van het gebruik van deelmobiliteit. Het gebruik hiervan wordt sterk aangemoedigd. Er wordt bekeken waar we als district eventueel een bijkomende rol kunnen spelen.
     
  • Waar nodig voorzien we extra parkeerplaatsen voor zowel deelstep, -fiets als -auto. Zodat ook de deelmobiliteit zijn plaats heeft op het openbaar domein.
     
  • Merksem moet bereikbaar blijven, hiervoor zetten we maximaal in op het openbaar vervoer. De Bredabaan is een belangrijke as die ons district verbindt met de rest van Antwerpen en omliggende gemeenten. Tijdens grote werken willen we dan ook dat er een goede doorstroming blijft bestaan voor zowel bus als tram.
     
  • We ijveren naar een bereikbaar Merksem, met betrouwbaar openbaar vervoer. Niet alleen het stipt rijden van de bussen en trams maar ook het kunnen vertrouwen op de komst van bussen en trams staat hier centraal. Bij De Lijn dringen we aan op een betere communicatie bij de haltes.
     
  • Tijdens de spitsuren en ook op andere drukke momenten merken we dat de maximale tramcapaciteit bereikt is. Dit moet veranderen. We blijven lobbyen voor extra capaciteit bij De Lijn. Ook bij netwerkaanpassingen blijft dit voor ons prioritair.
     
  • Het gebruik van de Park & Ride wordt gestimuleerd om de parkeerdruk in de wijken te verlagen. Daarnaast zijn we voor de invoer van een combiticket waarmee geparkeerd kan worden en men de overstap naar het openbaar vervoer makkelijk en betaalbaar kan maken.
     
  • Waar mogelijk versnellen we de investering in integraal toegankelijke haltes, zodat iedereen tram en bus kan nemen.
     
  • We steunen het overhevelen van bevoegdheden in verband met het openbaar vervoer naar de vervoerregio, zodat Antwerpen gerichter pijnpunten kan aanpakken. Ook staan we nog steeds achter de opstart van een autonoom vervoersbedrijf voor de organisatie van het openbaar vervoer of een deel ervan in de Antwerpse regio. Tot die tijd blijven we pleiten voor structureel overleg tussen De Lijn, de Stad en het district waarbij oplossingen uit de bus kunnen komen voor de problemen die zich vandaag stellen.
     
  • We schrappen bij voorkeur geen parkeerplaatsen. In nieuwe projecten gaan we maximaal voor het behoud van het bestaand aantal parkeerplaatsen, rekening houdend met de bestaande noden op gebied van leefbare omgeving en groen.
     
  • We onderzoeken en ondersteunen buurtparkings.
     
  • We blijven het gebruik van de sticker voor zorgparkeren promoten bij de bewoners die een garage of oprit bezitten.
     
  • Bezitters van een elektrisch voertuig die niet de mogelijkheid hebben op privaat terrein te laden, moeten voldoende mogelijkheden hebben om dit op het openbaar domein te kunnen doen. We volgen de vraag naar publieke laadpunten verder op en evalueren tijdig waar nood is aan extra capaciteit.
     
  • We steunen het idee om publieke (snel)laadpalen zoveel mogelijk te clusteren.
     
  • Door slimme mobiliteitsingrepen trachten we sluipverkeer te vermijden in de wijken.
     
  • De parkeerdruk wordt in kaart gebracht en de bewonersparkeerzone wordt uitgebreid.
     
  • We vragen de stad snel werk te maken van een vrachtroutenetwerk. Vooral in onze industriezone in de wijken ’t Dokske en Kop van Merksem is er nood aan een zo groot mogelijke scheiding tussen het vrachtvervoer en het personenvervoer.

MILIEU EN GROEN

  • Met een regelmatige bomentoets willen we ervoor zorgen dat de bomen in parken en dreven steeds gezond zijn. Zieke bomen worden waar nodig vervangen door inheemse, gezonde exemplaren.
     
  • Bij het herplanten willen we dan ook aandacht besteden aan diversiteit van plant en dier. Door middel van een slim maaibeheersplan maken we werk van wilde bloemen en langere grassen waar bijen kunnen floreren. Ook zorgen we ervoor dat bij het herplanten van bomen voldoende schaduwplekken blijven bestaan zodat het aangenaam wandelen, fietsen en spelen is in de parken van Merksem.
     
  • Het onderhoud van ons groen moet consequent opgevolgd blijven. Bomen moeten tijdig gesnoeid worden, het gras gemaaid en de vijvers tijdig proper gemaakt.
     
  • We zetten onze parken en groenzones in de kijker.
     
  • We zetten in op een verdere ontharding van het publiek domein.
     
  • De bestaande groengebieden trachten we zoveel mogelijk te behouden, denk maar aan de reservatiestrook. Ook trachten we bestaande gebieden te versterken en te verbinden met elkaar.
     
  • Het Bouckenborghpark wordt uitgebreid. De Merksemnaar krijgt er zo nog een extra stuk toegankelijk park bij.
     
  • Het district blijft kleinschalige vergroeningsprojecten aanmoedigen, zoals het vergroenen van voortuintjes of het onderhouden van buurttuintjes.
     
  • We moedigen het aanleggen van geveltuintjes aan. De vergroening van je eigen gevel kan zonder vergunning, mits je je houdt aan de voorgeschreven regels. Een groener straatbeeld zorgt voor een aangenamere buurt om zelf in te wonen.

EVENEMENTEN

  • De Merksemse feestdag (23 mei) zal nog grootser worden gevierd. We ijveren om hier een echt feest van te maken met medewerking van lokale handelaars en artiesten allerhande. We breiden dit verder uit met de uitreiking van de Cultuurprijs en de Grote Stroboer.
     
  • 11 juli / Merksem Feest & Zingt blijven we verder ondersteunen met de nodige aandacht voor onze Vlaamse identiteit.
     
  • De Vredesfeesten blijven we verderzetten aangezien ons oorlogsverleden nooit vergeten mag worden.
     
  • We plannen in 2026 een heus Gaston Berghmans jaar naar aanleiding van de 100ste geboortedag van Gaston. Zo denken we aan allerlei culturele voorstellingen en evenementen. Scholen en verenigingen worden betrokken bij de uitwerking van dit herdenkingsjaar. Een deel van ZOMERksem (bv. de filmavonden) staat in het teken van dit jubileum. We ijveren voor het plaatsen van een herinneringsplakkaat/steen in de onmiddellijke omgeving van het geboortehuis van Gaston, dit ter ere van de jubilaris.
     
  • We besteden onder andere ook aandacht aan andere niet zo voor de hand liggende jubileums: 50 jaar Sporthal De Rode Loop, 75 jaar heldenmonument, 100 jaar gemeentepark, 100 jaar muziekschool, 200 jaar Harmonie Sint-Bartholomeus.
     
  • De kermisweek gaan we verder opwaarderen door de verdere ondersteuning en promotie van de Stroboerenmarkt en Schaal Sels. Niet alleen op de Bredabaan maar ook in andere wijken in samenwerking met onze partners. Hierdoor promoten we het Stroboergevoel en zorgen zo voor een betere samenhorigheid onder de Merksemnaren.

CULTUUR

  • De programmatie van de ZOMERksem dient nauwer aan te sluiten bij het Merksemse karakter. Zo dienen we meer lokale artiesten een podium te bieden en ook onze Merksemse cultuur verder uit te dragen.
     
  • We behouden Muziek in de wijk en we bekijken of we de Parkies naar ons district kunnen brengen.
     
  • De filmstraten breiden we verder uit met een gevarieerd aanbod aan nationale en internationale films.
     
  • We pleiten voor een uitgebreid beheersplan voor het Fort van Merksem waarbij we ijveren voor een bewaring van dit erfgoed. Dit zonder het multifunctionele karakter van de site te beperken.
     
  • We voeren een uitgebreide campagne om ons Merksem onder de aandacht te brengen.
     
  • Wijkinitiatieven en de Kunst-, Ambachtenmarkt- en Rommelmarkt,… blijven we verder ondersteunen.
     
  • We brengen ons erfgoed (immaterieel en materieel) beter onder de aandacht en lanceren een oproep aan de bevolking tot het bekomen van verhalen, anekdotes of gebruiken. De KKvHMvzw (de lokale kring voor Heemkunde) is daarvoor de bevoorrechte partner.
     
  • Wij betrekken graag de Merksemnaar bij het cultuurbeleid. We bekijken hiervoor verschillende participatievormen. De culturele ontmoetingscentra dienen een plaats te bieden aan lokale kunstenaars / beginners. Verder ondersteunen we lokale kunstenaars en creatievelingen door hen een podium te bieden en hen aandacht te schenken in onze communicatiekanalen.

MARKTEN EN FOREN

  • We bekijken met de markthandelaars en de stad of we meer thematische markten kunnen inrichten.
     
  • We ijveren voor avond- en/of weekendmarkten zodanig dat iedereen de mogelijkheid heeft een lokale markt te bezoeken.
     
  • We evalueren de markten en bekijken of we de aantrekkelijkheid kunnen verhogen door bvb lokale artiesten een podium te bieden.
     
  • We behouden de 3 foren maar ijveren bij de foornijveraars naar meer diverse kramen. De grote foor eind augustus blijft een goede afsluiter voor de zomervakantie.

MIDDENSTAND

  • We blijven de lokale middenstanders ondersteunen en faciliteren met feestverlichting in een aantal straten en pleinen rond de eindejaarsfeesten.
     
  • In onze communicatiekanalen bieden we een forum aan lokale handelaars.
     
  • We ondersteunen elke vorm van samenwerking tussen de zelfstandigen in Merksem.
     
  • We blijven netwerkmomenten organiseren voor alle handelaars in Merksem.
     
  • We ondersteunen evenementen die de Merksemse zelfstandigen onder de aandacht brengen.

JEUGD

  • De jeugdraad wordt betrokken bij de planning van alle jeugdactiviteiten die door het district worden georganiseerd.
     
  • De jeugdraad dient een voortrekkersrol te spelen in het organiseren van samenwerking tussen de verschillende jeugdbewegingen.
     
  • Er wordt door de jeugddienst extra aandacht besteed aan de niet georganiseerde jeugd. De jeugddienst werkt met andere organisaties samen om deze groep te bereiken en te begeleiden.
     
  • Er komt een jongerentoets voor het openbaar domein. (met specifieke aandacht voor parken en speelzones)
     
  • We bekijken of de speelzones voor verbetering en/of uitbreiding vatbaar zijn.
     
  • We blijven het jongerencentrum Bouckenborgh verder ondersteunen en leiden hen naar een nog ruimere samenwerking met de jeugddienst.
     
  • We bekijken samen met de Merksemse scholen hoe we de jeugd beter kunnen betrekken bij de lokale politiek.

SENIOREN

  • De zorgpremie voor kleine aanpassingen aan woningen van senioren breiden we uit en evalueren het regelement zodat we meer senioren kunnen bereiken.
     
  • We bekijken met het Zorgbedrijf of het mogelijk is een extra dienstencentrum op te richten in de wijk Distelhoek waar de vergrijzing snel toeneemt, om zo de bewoners samen met andere ondersteunende maartregelen langer thuis en in deze wijk te kunnen laten wonen.
     
  • Als onderdeel van “alle Merksemnaren aan het bewegen brengen en houden” werken we samen met de andere partners aan een gediversifieerd programma specifiek gericht op de senioren.
     
  • We blijven ondersteuning bieden voor onze senioren die niet digitaal mee zijn.
     
  • Het Zorgbedrijf blijft een voorname partner.
     
  • We betrekken senioren via verschillende participatievormen waaronder de seniorenraad.
     
  • We blijven de erkende seniorenverenigingen ondersteunen.

SPORT

  • Schaal Sels blijven we verder ondersteunen en promoten via al onze communicatiekanalen.
     
  • We blijven organisaties met een bovenlokale uitstraling ondersteunen.
     
  • We stellen een masterplan op samen met alle actoren (Sporting A, sportantenne team, scholen, sportraad, buurtsport, zwemclubs, erkende private zwemlesgevers, zwembadbeheer, sport Vlaanderen,…) met de doelstelling dat ALLE Stroboeren van boven de 8 jaar kunnen zwemmen.
     
  • We ijveren ervoor dat de speel- en sportzones ook voor G-sporters beter toegankelijk worden.
     
  • Promotiecampagnes en initiatieven om alle inwoners aan het sporten te krijgen worden uitgebreid.
     
  • We zorgen samen met de stad Antwerpen dat onze sportinfrastructuur en sport- en speelterreinen in goede conditie blijven door mee te investeren in renovatie en structureel onderhoud waar nodig.
     
  • De sortraad is voor ons een belangrijke gesprekspartner om voeling te houden met wat er leeft bij onze sportverenigingen en sportende Stroboeren.
     
  • We blijven onze kampioenen en verdienstelijke leden van onze erkende sportverenigingen jaarlijks op gepaste wijze vieren.
     
  • Om het bewegen van onze stroboeren te blijven stimuleren organiseren we verder MXM on Wheels, de scholensportdagen, de spel en sport woensdagnamiddagen voor de jeugd, de Halloween survival run, het pleintjesvoetbal, de 3x3 basket pleintornooitjes, het Circusplein, de sportactiviteiten tijdens ZOMERksem,…
     
  • We pleiten bij de Stad voor meer inspraak in het lokale sportbeleid.
     
  • We blijven de erkende sportverenigingen ondersteunen.
     
  • Het Fort van Merksem is een belangrijke site voor de Merksemnaar. Ook op sportgebied zijn hier enorme mogelijkheden die we beter moeten promoten, dit als onderdeel van een opwaardering van deze site.
     
  • We zetten meer in op sport voor onze G-sporters door onder andere medewerking te verlenen aan initiatieven voor G-sport van onze erkende sportverenigingen.

DIERENWELZIJN

  • Merksem is het meest diervriendelijk district. De maatschappij evolueert. Burgers hechten meer belang aan dierenwelzijn. Veel burgers willen dat dit op verantwoorde, tastbare en efficiënte wijze wordt aangepakt met behulp van een doordacht beleid. Daarom dient Dierenwelzijn expliciet te worden opgenomen in de bevoegdheden van een lokale districtsschepen.
     
  • We blijven financiële steun toekennen aan een instelling of organisatie die zich inzet voor het dierenwelzijn ter gelegenheid van Werelddierendag.
     
  • Een beleidsmedewerker voor de consequente uitwerking van een lokaal beleid is essentieel. De schepen die over de bevoegdheid Dierenwelzijn beschikt, heeft nood aan een districtsmedewerker die de nodige kennis bezit en voldoende tijd kan besteden aan het concreet uitwerken en opvolgen van het lokaal beleidsplan.
     
  • Een goede en regelmatige communicatie tussen het lokale politieke niveau (districtsburgemeester en districtsschepen voor Dierenwelzijn) en de lokale politiezone is zeer belangrijk. Wij vragen aan de politiek verantwoordelijke van de Politie om twee of meerdere personen binnen de politie aan te stellen als referentiepersoon/deskundige dierenwelzijn binnen de lokale politiezone.
     
  • We bestendigen de samenwerking met het Blauwe Kruis Wommelgem en de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Antwerpen voor het opvangen en plaatsen van honden en katten, met de vzw Wilde dieren in Nood Kapellen voor alle andere dieren en voor de exploitatie van de Dierenambulance.
     
  • CAD (Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming) beheert de databank van gevonden en verloren dieren van alle districten van de stad Antwerpen. We bespreken met CAD de mogelijkheden om een link te maken met de Merksemse app voor de verloren en gevonden dieren in Merksem.
     
  • AAP vzw (Animal Assisted Projects) brengt mensen en dieren samen en zorgt zo voor een beter welzijn van mens en dier. We werken samen met AAP voor het jongerenproject ‘Kwispels in de Klas’ waar Merksemse scholen kosteloos op kunnen intekenen om jongeren te leren omgaan met honden. Zo gaat men met een hond op klasbezoek om leerlingen te informeren over verantwoord huisdiereneigenaarschap en dierengedrag.
     
  • Bijen en insecten zijn onmisbaar voor veel planten en voor de productie van ons voedsel. Bij de heraanleg/vernieuwing van lokaal groen pleiten we voor bijenvriendelijke beplanting. We blijven onze Merksemse imkers verder ondersteunen en investeren in bijkomende bijenkasten en insectenhotels omwille van het grote belang voor de biodiversiteit in ons district.
     
  • Vleermuizen vangen veel insecten en zijn eveneens van groot belang voor onze biodiversiteit. Daarom onderzoeken we of een vleermuistoren in Merksem ingeplant kan worden.
     
  • Een efficiënt beleid inzake dierenwelzijn gaat vaak over het voorkomen van problemen. Het sensibiliseren en goed informeren van burgers is daarom zeer belangrijk. Als district zorgen we voor een uitgebreide promotie van de Vlaamse huisdiersticker. Door middel van deze sticker worden hulpdiensten in geval van nood verwittigd dat er huisdieren in het pand aanwezig zijn.
     
  • We sensibiliseren de Merksemse hondeneigenaars om de drollen van hun viervoeter op te ruimen en hun honden niet tegen gevels te laten plassen.
     
  • We onderhouden optimaal onze twaalf Merksemse hondenloopzones en plannen een uitbreiding bij de IJsvogelstraat.
     
  • Het district Merksem zet zijn inspanningen verder om de zwerfkatten te steriliseren / castreren en de vrijgelaten dieren gecontroleerd te voederen en van beschutting te voorzien. Hiervoor maken we goede afspraken met de Merksemse vrijwilligers die zich inzetten voor het wel en wee van de zwerfkatten.
     
  • Vandaag zijn er succesvolle en diervriendelijke mogelijkheden om de populatie stadsduiven te doen dalen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een contraceptieve duivenpil of een contraceptieve korrel. Ook hieraan verlenen we onze medewerking.
     
  • De verkoop van honden en katten op markten is intussen bij wet verboden, maar ook andere levende dieren horen niet op een markt verkocht te worden. Het werkt impulsaankopen in de hand. Dieren komen soms terecht bij eigenaars die niet voldoende op de hoogte zijn van hun behoeften en/of niet de financiële middelen hebben om goed voor hen te zorgen. Dieren aanschaffen moet een bewuste en weloverwogen keuze zijn.
     
  • We hanteren het verbod op ongereglementeerd vuurwerk en voetzoekers. Jaarlijks zijn er onnodig veel dieren die angst en stress ervaren door de luide knallen. Sommige dieren breken uit en kunnen potentieel ook een gevaar betekenen voor weggebruikers. Als een verbod niet haalbaar is, kan men opteren voor geluidsarm vuurwerk.
     
  • Het district Merksem vraagt aan de stad om een nultolerantie te blijven hanteren voor thuisslachtingen en slachten in niet-erkende instellingen. Wat het religieus slachten thuis betreft, is de wetgeving duidelijk: dit is niet toegestaan.

LEEFOMGEVING

  • Sluikstort, zwerfvuil het is een probleem dat we allemaal kennen. We willen dan ook binnen het wettelijk kader harder optreden tegen deze vormen van vandalisme. Sluikstort getuigt van geen enkel respect naar onze groendienst en ons publiek domein toe. Iedereen moet zonder zorgen van het openbaar domein kunnen genieten. We zien erop toe dat de Stad voldoende maatregelen treft, gaande van preventie, sensibilisering tot sanctionering. Het district is voorstander van verplichte gemeenschapsdienst bij herhaaldelijke vaststellingen.
     
  • Het district Merksem sensibiliseert bewoners om zelf het jaar door hun stoep mee schoon te houden en zo de strijd tegen zwerfvuil en onkruid in te zetten. De opzet en ondersteuning van de Lentepoets trekken we door naar andere momenten in het jaar (bv. trimesterieel). Ons district proper houden is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle inwoners van Merksem.
     
  • We schenken de nodige aandacht aan de spreiding van de locaties en de bekendmaking van AED’s (automatische externe defibrillators) en vragen de erkenning van het Rode Kruis als Hartveilig Merksem.
     
  • Bloedinzamelingsacties van het Rode Kruis blijven we verder promoten, ondersteunen en faciliteren.

FINANCIËN

  • We betoelagen verenigingen en burgers in hun werking en activiteiten die bijdragen aan het realiseren van onze doelstellingen. Hierbij hechten we veel belang aan een goede communicatie en inhoudelijke en financiële transparantie. Er worden duidelijke regelementen opgesteld. Voor elke ondersteuningsopdracht wordt in samenspraak met de begunstigden een concrete afsprakennota opgemaakt zodat de verwachtingen duidelijk zijn en de controle van de aanwending van de toelagen nauwkeurig kan opgevolgd worden.
     
  • We beheren de beschikbare middelen als een goede huisvader. We zorgen ervoor dat Merksem een gezond financieel beleid geniet, waarbij de kosten niet worden doorgeschoven naar een volgende generatie. De stedelijke dotatie zal maximaal worden aangewend voor investeringen en de stijging van de exploitatiebegroting zal zo veel mogelijk worden ingeperkt. De recurrente exploitatiekosten staan echter zwaar onder druk. Daarom zal met nadruk aan de Stad gevraagd worden om hiermee rekening te houden bij het vastleggen van de grootte en de verhouding exploitatie/investeringen van de dotatie.

COMMUNICATIE

  • Er wordt samen met de stad Antwerpen bekeken of informatie over het district Merksem kan gekoppeld worden aan de bestaande app van de stad Antwerpen.
     
  • De lichtkranten en ledborden zijn belangrijke instrumenten voor de communicatie naar bewoners en bezoekers toe. Het bereik van de huidige borden wordt geëvalueerd en we plaatsen extra borden waar nodig.
     
  • De MXM blijft bestaan. Dit lokale tijdschrift brengt de nodige informatie naar alle Merksemnaren op een laagdrempelige manier en creëert een Merksems samenhorigheidsgevoel. We moedigen alle Merksemnaren aan een bijdrage te leveren. De Merksemse verenigingen worden volop gepromoot in ons districtsmagazine. Zo stimuleren we de Merksemnaren om actief deel te nemen aan het rijke verenigingsleven in ons district.
     
  • District Merksem geeft het goede voorbeeld voor het consequent gebruik van correct Nederlands in al haar communicatie. Districtsactiviteiten krijgen bij voorkeur een Nederlandstalige naam. Nederlands is en blijft de omgangstaal tussen het districtsbestuur en de inwoners van ons district.

ADVIEZEN

  • Als district is het onze ambitie om adviesbevoegdheid optimaal te benutten. Daarom pleiten we ervoor dat bovenlokale projecten, die impact hebben op het district, worden opgevolgd en tijdig geadviseerd worden op maat van de Merksemnaar.
     
  • We betrekken de bevolking bij het beleid. We evalueren de bestaande adviesraden en bekijken welke nieuwe vormen van participatie al dan niet aanvullend kunnen ontwikkeld worden.

DECENTRALISATIE

  • We ijveren bij de Stad voor meer autonomie. Elk district heeft zijn of haar eigenheid en persoonlijke noden. Een goede districtswerking op maat is dus zeer belangrijk. De wijkgebonden bevoegdheden (buurtsport, volkstuinen, straatvrijwilligers, mobiliteit in lokale straten,…) zouden volledig overgeheveld moeten worden naar de districten. Hiervoor dienen extra middelen verkregen en aangewend te worden. Ook op vlak van het openbaar domein is er nog te veel versnippering tussen het district, de stad en het gewest. Het district moet meer inspraak hebben bij de ingrepen die gebeuren op het terrein.